TEDxAmsterdamWomen gemist? Kijk hier terug.
TEDxAmsterdamWomen gemist? De TEDtalk van Corinne Dettmeijer is vanaf nu terug te zien via YouTube. Een muisstil publiek luisterde op 1 december naar het verhaal over moderne slavernij. Over uitbuiting in de prostitutie, over arbeidsuitbuiting en over gedwongen draagmoederschap.
Persoonlijk
Corinne Dettmeijer maakt het publiek duidelijk dat slavernij niet iets is uit een ver verleden, maar ook nog steeds bestaat. Ook in Nederland. Mensenhandel is moderne slavernij. Met persoonlijke verhalen en ervaringen geeft de rapporteur de slachtoffers van mensenhandel (moderne slavernij) een gezicht. Mensenhandel is een probleem dat ver van mensen af lijkt te staan. In haar TEDtalk maakte de rapporteur duidelijk dat dat niet zo is. Mensenhandel is dichterbij dan je denkt. En: iedereen kan er iets tegen.
Romantische visie op prostitutie
Ze roept het publiek onder meer op om een eventuele romantische visie op de prostitutiesector los te laten. "Teveel Nederlanders hebben een diepgeworteld, romantisch beeld van de prostitutie", aldus de rapporteur. "We lijken graag te willen geloven in het beeld dat onafhankelijke, Nederlandse vrouwen de prostitutiegebieden bevolken. Goed, er werken daar inderdaad onafhankelijke vrouwen, maar we weten ook dat veel vrouwen gedwongen worden. En daar is níets romantisch aan."
Denk na over wat je koopt
De rapporteur vraagt het publiek verder om stil te staan bij hun consumptiegedrag. Vraag je eens af waarom sommige producten goedkoop zijn. Hoe worden ze gemaakt, en door wie? Wie maakt jouw kleding, of je telefoon? Wie plukt jouw groente? Zij berekende zelf hoeveel slaven er over de wereldwijd voor haar werken en was geschokt door haar aanvankelijke score. Beseffen dat er misschien wel moderne slaven worden gebruikt voor het produceren van jouw voedsel en gebruiksartikelen, is een belangrijke stap.
'Zie slachtoffers van mensenhandel als mensen'
De rapporteur sluit af met haar belangrijkste boodschap: "Zie slachtoffers van mensenhandel voor wie ze zijn. Niet als goedkope arbeid. Niet als hoeren. Maar zie ze als ménsen."