Rapporteur reageert op fusie jeugdinstellingen De Lindenhorst en Almata
In het Nederlands Dagblad verscheen op 4 maart een bericht over het samengaan van jeugdzorginstellingen De Lindenhorst en Almata. De Lindenhorst is een gesloten voorziening (JeugdzorgPlus) specifiek voor meisjes vanaf 12 jaar in Zeist die onder andere slachtoffers van loverboys opvangt. Almata in Den Dolder behandelt jongens en meisjes vanaf 12 jaar met ernstige gedragsproblemen. Als gevolg van de fusie komt er een einde aan gesloten jeugdzorgvoorzieningen voor meisjes in Nederland.
Reactie Nationaal Rapporteur
Corinne Dettmeijer: “Het is zeer betreurenswaardig dat de laatste JeugdzorgPlus-voorziening voor alleen meisjes nu een gedeelde instelling wordt voor jongens en meisjes. Slachtoffers van mensenhandel hebben een veilige plek nodig. Een plek waar ze veilig zijn voor loverboys en voor andere invloeden. Voor deze slachtoffers is een opvang waar alleen meisjes worden opgevangen heel belangrijk. Voor buitenlandse meisjes en vrouwen is een dergelijke opvang er wel; voor deze groepen slachtoffers is voorzien in landelijke categorale opvang. Opvang met alleen vrouwen met een staf die verstand heeft van mensenhandel en het slachtofferschap daarvan.”
“Voor Nederlandse minderjarige slachtoffers is er de voorziening van Fier Friesland, Asja”, vervolgt de rapporteur. “Dit is een open voorziening en niet een voorziening voor jeugdzorg. Er zijn echter meisjes voor wie een meer gesloten opvang noodzakelijk is. Na de sluiting van Alexandra was De Lindenhorst de enige JeugdzorgPlus-voorziening in Nederland voor alleen meisjes. Weliswaar nog steeds geen categorale opvang, maar doordat daar alleen meisjes werden opgevangen, bestond er een min of meer veilig klimaat.”
De groep minderjarige slachtoffers betreft op papier nu al 40 procent van alle Nederlandse slachtoffers. Het onderzoek ‘Mensenhandel in en uit beeld' (december 2012) wijst uit dat dit aandeel in werkelijkheid waarschijnlijk veel groter is. “Positief is dat er nu bij de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Veiligheid en Justitie een voorstel ligt vanuit JeugdzorgPlus zelf om een pilot te starten voor categorale opvang voor deze groep meisjes. Ik ondersteun dit voorstel juist omdat het hier gaat om een hele kwetsbare groep slachtoffers.”