Week van Kinderen Veilig trapt af op 18 november
In de week rondom de internationale Dag van de Rechten van het Kind organiseert de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik, onder voorzitterschap van Eberhard van der Laan, de Week van Kinderen Veilig. Het motto is: 'Kindermishandeling, praat erover'. Verschillende organisaties verzorgen in deze week bijeenkomsten en activiteiten. De Nationaal Rapporteur is als waarnemer verbonden aan de Taskforce Kinderen Veilig.
Live chatten met een Officier van Justitie, de landelijke dag van zedenrechercheurs, uitdagingen bij de invoering van de meldcode huiselijk geweld in het onderwijs en nog veel meer; het aanbod tijdens de Week van Kinderen Veilig is zeer divers. Zo organiseert de Nationaal Rapporteur op 18 november een expert meeting over binnenlandse seksuele uitbuiting van minderjarigen - in de volksmond doorgaans aangeduid met 'loverboys'. De Week van Kinderen Veilig is een maatschappelijk appèl om elke vorm van kindermishandeling te stoppen met hulp en inzet van iedereen. Ieder kind kan immers slachtoffer worden.
Eén kind per klas
Voorkomen en aanpakken van kindermishandeling is hard nodig, want jaarlijks worden maar liefst 119.000 kinderen mishandeld. Gemiddeld heeft één kind in elke schoolklas te maken met een vorm van kindermishandeling. Terwijl alle kinderen in Nederland recht hebben op een veilige en gezonde jeugd, als stabiele start in hun leven. Het lukt nog onvoldoende om de grote aantallen kinderen die slachtoffer worden van kindermishandeling terug te dringen. Hierbij gaat het niet alleen om fysieke mishandeling. Ook emotionele en fysieke verwaarlozing, seksueel misbruik, het getuige zijn van huiselijk geweld en de gevolgen van vechtscheidingen zijn vormen van kindermishandeling.
Deelnemen
Het programma van de Week van Kinderen Veilig is volop in ontwikkeling. De Taskforce roept organisaties en andere geïnteresseerden op om, passend binnen het motto ‘Kindermishandeling, praat erover’, hun eigen activiteiten te organiseren. Aanmelden van deze activiteiten kan via info@tfkinderenveilig.nl.