Onderzoek rechterlijke uitspraken over seks met minderjarigen tegen betaling
De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen doet onderzoek naar rechterlijke uitspraken over seks met minderjarigen tegen betaling. In het onderzoek wordt onder meer bekeken hoe vaak dit soort zaken voorkomt en wat de aard van de zaken is. Het rapport verschijnt in het najaar. In aanloop daar naartoe verschijnt vandaag al de factsheet ‘De strafbaarheid van seks met minderjarigen tegen betaling. Bescherming van de seksuele integriteit van kinderen’.
In het rapport zal de Nationaal Rapporteur onder meer ingaan op de strafbaarstelling van seks met minderjarigen en de historie van deze strafbaarstelling. Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer onderzoekt hoeveel uitspraken er sinds het instellen van artikel 248b van het Wetboek van Strafrecht zijn geweest, en wat de achtergrond van die zaken was. Daarbij zal zij ook kijken naar de straffen die worden opgelegd en de factoren die rechters daarbij een rol laten spelen. Verder zal aandacht zijn voor kenmerken van de slachtoffers en de verdachten, hoe het contact tussen het slachtoffer en de verdachte ontstond en waar het delict plaatsvond. Ook zal naar de opsporing in de zaken gekeken worden en gaat de rapporteur in op de vraag hoe seks met een minderjarige zich verhoudt tot andere zedendelicten, tot mensenhandel en tot prostitutie.
In de factsheet die vandaag verschijnt, gaat de Nationaal Rapporteur onder meer in op de strafbaarheid van seks met een minderjarige tegen betaling. De achtergrond van deze strafbaarstelling is de bescherming van de seksuele integriteit van kinderen. De Nationaal Rapporteur weerlegt enkele vooroordelen over seks met een minderjarige tegen betaling: zo doet het er voor de strafbaarheid niet toe of de minderjarige al volwassen leek, of dat de minderjarige instemde met de seks tegen betaling en het zelf wilde. Ook niet als de minderjarige de wettelijke leeftijd van seksuele volwassenheid heeft bereikt.
Zaken waarbij seksuele diensten van minderjarigen worden gekocht komen in toenemende mate in beeld. Dit is onder meer het gevolg van de focus die politie en Openbaar Ministerie steeds vaker verlegt van de vergunde naar de illegale prostitutie in hun aanpak van mensenhandel. Daar worden minderjarigen aangetroffen. De focus strekt dan ook uit tot diegenen die voor de seksuele diensten van minderjarigen betalen.
Eind januari 2015 kwamen berichten naar buiten over een zaak waarbij een minderjarig meisje zou zijn geprostitueerd in Valkenburg. Deze zaak kreeg veel aandacht in de samenleving. De rechterlijke uitspraken in die zaak zullen bij het onderzoek worden betrokken.