Nationaal Rapporteur reikt eerste certificaten van de post-HBO-opleiding ‘Bestrijding Mensenhandel’ uit

Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer-Vermeulen reikt vandaag de eerste certificaten uit van de post-HBO-opleiding ‘Bestrijding Mensenhandel’. Deze opleiding wordt dit jaar voor het eerst aangeboden door de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Tijdens de feestelijke gelegenheid spreekt de Nationaal Rapporteur de twintig geslaagden toe en zal zij met hen van gedachten wisselen over de complexiteit van mensenhandel.

De Nationaal Rapporteur vindt het belangrijk dat er ook in het onderwijs meer aandacht komt voor mensenhandel. Zij is dan ook verheugd over het feit dat deze nieuwe opleiding van de CHE in het leven geroepen is. Corinne Dettmeijer: 'Ik kijk bijzonder uit naar toekomstige samenwerkingen met de alumni van deze opleiding om samen de aanpak van mensenhandel te bevorderen en het bewustzijn hierover binnen de samenleving te vergroten.'

Investeren in kennis

Het is de eerste post-HBO-opleiding mensenhandel in Nederland. Oprichter en docent Tamme de Leur, destijds geïnspireerd door de Nationaal Rapporteur om een opleiding te ontwikkelen: 'Het is enorm goed om voor de lange termijn te investeren in kennis over mensenhandel, die bovendien op een gecertificeerde manier wordt aangeboden.' Hij is enthousiast om de kloof te helpen dichten, die hij opmerkt tussen enerzijds de behoefte van studenten om meer kennis te vergaren over dit thema en anderzijds het daadwerkelijke studieaanbod.

Mensenhandel ondermijnt de samenleving. Een belangrijk vertrekpunt bij het opdoen van deze kennis is het besef dat mensenhandel en uitbuiting niet alleen plaatsvinden binnen de seksbranche, maar bijvoorbeeld ook in de land- en tuinbouwsector en in het horeca- of schoonmaakwezen. Ook mensenhandel met het oogmerk van orgaanverwijdering of onder dwang stelen vallen onder dit misdrijf. De opleiding laat aan de hand van recente voorbeelden - veel audiovisueel materiaal en literatuur - zien hoe ingewikkeld de wereld van mensenhandel is. Ook biedt het programma ruimte voor onder andere politiek, recht, cultuur, religie, ethiek, hulpverlening en media in relatie tot mensenhandel.

Delen en signaleren

De studenten, die alle als professional direct of indirect te maken hebben met mensenhandel, vormen een interdisciplinaire groep. Zij zijn onder andere werkzaam in de zorg, bij de politie en de marechaussee, en bij de overheid in bredere zin. Zij delen met elkaar ook casus uit de praktijk.

Tegelijkertijd helpt de opleiding hen om mensenhandel nog beter te signaleren. Zo begreep een studente, werkzaam in een jeugdinrichting, de dag na het college over seksuele uitbuiting dat één van haar cliënten mogelijk slachtoffer kon zijn van seksueel misbruik, wat inderdaad zo bleek te zijn.

Toekomstig studieaanbod

In het najaar van 2016 en in het voorjaar van 2017 wordt de opleiding opnieuw aangeboden. De colleges worden gedurende een periode van veertien weken één keer per twee weken gegeven op woensdagavond door Tamme de Leur, Gemma Mooij-de Bruin en Oscar Pathuis. Meer informatie staat op de website van de CHE.