Europese dag tegen mensenhandel in het teken van bewustwording
Tijdens de tiende EU Anti-Trafficking Day stond bewustwording van mensenhandel centraal. In het jaarlijkse statement van Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer-Vermeulen ging zij in op het commitment van Nederland aan de strijd tegen mensenhandel. De verantwoordelijkheid ligt volgens haar niet alleen bij de overheid, maar bij iedereen.
Op de Europese dag tegen mensenhandel diende ook de pro-formazitting van een uitbuitingszaak in Tubbergen. In de rechtbank van Almelo heeft het Openbaar Ministerie een echtpaar beschuldigd van mensenhandel, mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsbeneming. Het slachtoffer was een verstandelijk beperkte man. Buurtgenoten zouden hebben geweten van de uitbuiting, maar het slachtoffer is zelf na acht jaar te zijn uitgebuit naar de rechter gestapt.
Voor de Nationaal Rapporteur was dit aanleiding er in haar statement op te wijzen dat de verantwoordelijkheid voor de aanpak van mensenhandel niet alleen bij de overheid ligt. ‘De urgentie van mensenhandel moet ook voelbaar zijn in onze samenleving. Dat begint bij het bewustzijn dat mensenhandel overal kan voorkomen, ook in je eigen gemeente. Voor slachtoffers is het erg lastig om zelf zonder hulp naar de autoriteiten te gaan. Daarom hebben wij allemaal een taak om alert te zijn op deze misdaad.’
Magazine Mensenhandel
Ook heeft de Nationaal Rapporteur het eerste exemplaar van het Magazine Mensenhandel in ontvangst mogen nemen. Het magazine is een initiatief van Fier, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, Stop the Traffik, CoMensha, International Justice Mission en Home of Change. Met de tweede editie willen de organisaties aandacht vragen voor de vele vormen van mensenhandel. Er is geprobeerd niet alleen de donkere kanten, maar ook positieve ontwikkelingen te laten zien.
Op de Europese dag tegen mensenhandel bracht de International Organization for Migration (IOM, onderdeel van de Verenigde Naties) cijfers naar buiten over de gevaren waar migranten mee te maken krijgen op hun vluchtroutes naar Europa. Uit onderzoek blijkt dat 71% van de vluchtelingen tijdens hun reis van Noord-Afrika naar Europa te maken krijgt met uitbuiting en/of mensenhandel.
Walk for Freedom
Afgelopen zaterdag werd er wereldwijd in meer dan 300 plaatsen de Walk for Freedom gelopen. Ook in Nederland werd er in bijna 20 plaatsen gelopen. Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer opende de editie in Den Haag. Dettmeijer: ‘Ik vond het erg indrukwekkend. Wereldwijd laten de deelnemers aan de Walk for Freedom zien dat ze mensenhandel niet accepteren. Met de wandeling maken ze ook anderen ervan bewust dat moderne slavernij in de hele wereld, en dus ook in Nederland, voorkomt.’
Grenzeloos misbruikt
Ook op televisie werd er de nodige aandacht aan mensenhandel besteed. In Brandpunt ging het over de kwetsbaarheid van jonge slachtoffers van binnenlandse mensenhandel, die uitgebuit werden in de seksindustrie. Ook werd de documentaire Grenzeloos misbruikt uitgezonden. Daarin gaan filmmaker Jacco Groen en onderzoeksjournalist Peter Dupont in samenwerking met Terre des Hommes undercover in de wereld van het webcamsekstoerisme op de Filippijnen.
- NOS: ‘Slavernij komt in Nederland vaker voor dan we denken’
- De Volkskrant over de documentaire Grenzeloos misbruikt: Undercover in de wereld van webcamseks met minderjarigen