Magazine over kinderen en seksueel geweld gepubliceerd voor ouders en professionals
Ter ere van het 20-jarig bestaan van het instituut Nationaal Rapporteur verschijnt vandaag in samenwerking met Augeo Foundation een speciaal themanummer over seksueel geweld en seksuele uitbuiting van kinderen. Het themanummer biedt ouders en professionals achtergrondinformatie en praktische tips om seksueel geweld te voorkomen, te signaleren en te stoppen.
In de speciale uitgave van het online Augeo magazine staan deze maand interviews met professionals over de meest recente inzichten op het gebied van de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen. De artikelen worden hieronder toegelicht.
Wat verstaan we onder seksueel geweld en uitbuiting bij kinderen?
Naar schatting maakt 1 op de 3 kinderen ooit een strafbare vorm van seksueel geweld mee. In het magazine zijn de feiten en cijfers over seksueel geweld en seksuele uitbuiting van kinderen op een rij gezet.
Interview: ‘We drukken alle partijen met de neus op de feiten’
Twintig jaar geleden werd Dien Korvinus de eerste Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Corinne Dettmeijer volgde haar op in 2006, en onder Dettmeijer werd het mandaat van de Nationaal Rapporteur uitgebreid naar seksueel geweld tegen kinderen. Herman Bolhaar is sinds 2018 de Nationaal Rapporteur.
Nog niet eerder zijn de drie opeenvolgende Nationaal Rapporteurs in één interview aan het woord gekomen. Ze spreken over de ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar, hun rol als rapporteur en de mijlpalen die zijn bereikt. ‘We drukken alle partijen met de neus op de feiten.’
In de praktijk: ‘Aandacht voor de leuke kant van seks werkt preventief’
Hoe kan een kind praten over seksueel geweld wanneer het nooit heeft geleerd onderscheid te maken tussen fijne en ongewenste aanraking? Als het aan biologiedocent Geert Verwijmeren en Rutgers-programmamanager Sanna Maris ligt, leren we dat aan alle kinderen, al vanaf groep 1.
In het interview gaan de twee professionals in op het belang van seksuele en relationele vorming voor de ontwikkeling en weerbaarheid van kinderen. Ze geven hierbij acht tips aan leerkrachten over seksuele voorlichting.
9 tips: zo praat je met een kind over seksueel misbruik
Je hebt een vermoeden van seksueel misbruik, maar hoe vraag je daarnaar zonder het kind af te schrikken? Klinisch psycholoog Aafke Scharloo geeft negen tips om het gesprek aan te gaan. ‘Stel de gouden vraag. Misschien wel tien keer.’
Interview: Ineens blijkt die leuke leeftijdsgenoot een online afperser
Online seksueel misbruik, zoals sextortion of shame-sexting, kan vreselijke gevolgen hebben. In dit interview vertelt Nikki Lee Janssen over haar eigen ervaringen met sextortion, wat de meest voorkomende vormen van online seksueel geweld zijn, en hoe je slachtoffers kunt helpen. ‘Ons dringende advies is: oordeel niet’, zegt Janssen. Ze geeft voorlichting namens helpwanted.nl, waar slachtoffers, ouders, docenten, hulpverleners en andere opvoeders terecht kunnen voor advies over (vermoedens van) online seksueel misbruik.
Achtergrond: ‘Een meisje voor je laten werken geeft geld en status’
Naar schatting 1.320 Nederlandse minderjarige meisjes zitten in een uitbuitingssituatie waar ze seks moeten hebben tegen betaling. De Onderzoekers van Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CKM) Emma Simons en Ferdi Bekken vertellen in dit interview hoe slachtoffers worden uitgebuit, wat voor daders er zijn, en hoe je jongeren kunt helpen die in zo’n situatie zitten.
Ervaringsverhaal: ‘Het gekke was: ik hield toch ergens ook van die man’
In haar jeugd werd Stefanie (47) jarenlang misbruikt door een oom. Haar ouders waren in de buurt, maar zagen het niet. Heel lang kon ze er met niemand over praten. ‘Ik dacht dat het allemaal mijn eigen schuld was.’ Stefanie vertelt haar verhaal aan Augeo.
Interview: Zo versterken zorg en justitie elkaar
Een zorgverlener die een vermoeden heeft van seksueel geweld van een kind beschikt over kennis over het gezin die waardevol kan zijn voor justitie. Het is dan ook belangrijk dat zorg en justitie nauw samenwerken, zeggen Toine Lagro-Janssen (Centrum Seksueel Geweld) en Judith van Schoonderwoerd den Bezemer-Wolters (Openbaar Ministerie) in dit dubbelinterview over de samenwerking tussen zorg en justitie in de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen.
Uitgelicht: Lees- en kijktips
Medewerkers van de Nationaal Rapporteur en Augeo Foundation hebben een selectie gemaakt van documentaires, films, boeken en artikelen over seksueel geweld tegen kinderen die de moeite waard zijn.