Wet- en regelgeving
Mensenhandel is strafbaar in Nederland. De Nederlandse overheid heeft de plicht om mensenhandel te bestrijden. Die plicht komt voort uit verschillende internationale verdragen. Ook heeft Nederland regels opgesteld over de rechten van buitenlandse slachtoffers van mensenhandel.
Nederlandse wet- en regelgeving
- Wetboek van Strafrecht
In artikel 273f Wetboek van Strafrecht is mensenhandel strafbaar gesteld. In dat artikel is ook de Europese Richtlijn mensenhandel verwerkt. - Beleidsregels OM
Het Openbaar Ministerie heeft regels vastgesteld voor de aanpak van mensenhandel. De aanwijzing mensenhandel geeft regels voor hoe het OM het beste kan handelen in mensenhandelzaken. De uitgangspunten voor strafeisen in mensenhandelzaken staan in de Richtlijn voor strafvordering mensenhandel.
Internationale wet- en regelgeving
Belangrijke Europese wetten en regels op het gebied van mensenhandel zijn:
- Richtlijn 2011/36/EU van de Europese Unie
- Verdrag van de Raad van Europa ter bestrijding van mensenhandel (Verdrag van Warschau)
- UN Optional Protocol to prevent, suppress and punish trafficking in persons (Palermo Protocol)
Rechten buitenlandse slachtoffers mensenhandel
Om te stimuleren dat buitenlandse slachtoffers van mensenhandel in Nederland aangifte kunnen doen, kunnen zij aanspraak maken op verblijf. Zo worden zij beschermd en kunnen zij zich onttrekken aan de invloed van de mensenhandelaar. Deze verblijfsregeling is geregeld in hoofdstuk B8 Vreemdelingencirculaire 2000 (regeling tijdelijk verblijf) en B9 Vreemdelingencirculaire 2000 (regeling voortgezet verblijf).